Moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

De meeste honden krijgen vroeg of laat tandproblemen, soms al op jonge leeftijd.. maar vrijwel altijd als ze ouder worden.  Zoals het spreekwoord zegt “beter voorkomen dan genezen” helpen we jullie graag op weg met onze tips voor een goede tandhygiëne.

Tandplak is een broeiplaats voor bacteriën waardoor je hond last kan krijgen van ontstekingen. Deze slechte bacteriën kunnen gemakkelijk in het bloedsysteem van de hond kan komen en kan zich verder verspreiden over het hele lijf met heel wat nare gevolgen.

Hoe ontstaat tandplak?

Ik vergelijk het graag met het eten van een nic-nacje tijdens de Sinterklaasperiode. Ze zijn oh zo lekker maar toch vervelend dat ze blijven plakken in de tandgroeven en dat gebeurt net zo bij honden als ze brokken eten. Als wij onze tanden niet zouden poetsen ontstaat er een broeihaard van bacteriën met tandplak als gevolg. Daarom is het zo belangrijk dat ook de tanden van uw geliefde viervoeter goed verzorgd worden.

Vaak wordt er aanbevolen om brokken te geven aan uw hond omdat brokken zouden “schuren” tegen de tanden en daardoor tandplak voorkomen kan worden maar dit is echter een fabeltje. In de meeste brokken en snacks zitten vaak veel granen (koolhydraten) en suikers en dit zijn ware boosdoeners voor tandaanslag. Granen bevatten veel zetmeel en deze slaat neer op de tanden. In het speeksel van de mens zitten enzymen om deze zetmelen (amylase) af te breken maar honden hebben dit enzym niet waardoor het zetmeel niet afgebroken wordt maar op de tanden neerslaat en verkalkt.

Honden die geen granen eten maar bv. KVV gecombineerd met goede kluiven hebben zelden tandsteen.
(Vraag je je af wat KVV is? Lees er hier alles over).

Hoe kan ik tandplak voorkomen?

Poetsen met tandenborstel

De tanden poetsen van uw hond kan u aanleren vanaf puppy door de pup daar geleidelijk aan te laten wennen. 

Gebruik nooit tandpasta voor mensen maar tandenpasta geschikt voor honden die u kan vinden in onze winkel. In “mensen”tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor uw hond.

Ga bovendien jaarlijks op controle bij uw dierenarts en deze zal ook tijdens het controle-onderzoek de tanden grondig bekijken.

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Laat de pup van jongs af aan wennen aan verschillende aanrakingen zoals bv. wrijven over  de snoet van uw huisdier. Raak eerst zijn kaak aan en beloon telkens het goed gaat. Ga zo verder tot u zelf zijn snuit kan aanraken.

Zodra u merkt dat het een stap te ver is voor uw hond keer dan een stap terug en begin de volgende dag opnieuw.

Tanden poetsen voor honden

Stap 2: wennen aan het openen van de bek

Het is van groot belang dat ook de dierenarts bij een bezoekje rustig de tanden kan bekijken en daarom kan u dit ritueel reeds thuis oefenen. Bekijk regelmatig het gebit van uw hond en de til de lip omhoog zodat hij ook hieraan went.

Gaat het goed? Ga dan steeds een stapje verder door de bek verder te openen zodat ook helemaal achterin de tanden kunnen bekeken worden.

Stap 3: tandenpoetsen met vinger

Laat nu uw hond of pup wennen aan het glijdende gevoel van een tandenborstel. Start daarom eerst met het wrijven van uw vinger over zijn gebit. Wanneer dat goed lukt kan u een vingertandenborstel gebruiken en zo zachtjes masseren over zijn gebit.

Wrijf een beetje hondentandpasta op uw vinger om hem ook te laten wennen aan deze smaak.

Stap 4: tandenpoetsen met tandenborstel

De tandenborstels voor honden zeel veel zachter voor het gebit dan onze tandenborstels daarom is het van belang om een geschikte tandenborstel aan te schaffen of gebruik te maken van een vingertandenborstel. 

Start bij de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst.

Helpt een dentalstix?

Deze bevatten veel suiker en zijn superslecht voor de tanden en voor het gewicht.

Welke mogelijkheden zijn er als ik zelf de tanden niet wil/kan poetsen

Er zijn tal van mogelijkheden op de markt zoals bv. kauwspeeltjes met groeven of bobbeltjes om het gebit extra te reinigen maar dit brengt ondertussen ook verlichting bij het wisselen van de tanden. Vergelijk het een beetje zoals bij baby’s die zitten te bijten op een bijtring.

Nylonbotten zijn ook een optie. Deze bestaan in verschillende hardheiden en hieraan is vaak een smaak toegevoegd om het toch aantrekkelijk te maken. Bovendien zijn deze ook zeer geschikt voor honden met overgewicht omdat deze botten geen calorieën aanbrengen. 

Kauwen helpt niet alleen bij het verzorgen van het gebit maar er komen bovendien ook endorfines vrij waardoor ze rustig worden en moe. Ideaal dus om een pup te helpen tot rust te komen. 

Heb je vragen over het gebit of de gezondheid van je hond? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Ook voor specifiek voedingsadvies staan we altijd klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Vul je gegevens in en ontvang een geschenkje voor de verjaardag van je favoriete huisdier.

Openingsuren feestdagen: open op 24 & 31 december van 09.00 u - 12.00 u
Gesloten: 25 december | 1 januari | 2 januari