Brokvoer, natvoer, kvv? Wat is de beste keuze?
Bent u op zoek naar een manier om de voeding en de algehele gezondheid van uw hond te verbeteren? Bekijk dan onze tips in dit artikel!
Een goed uitgebalanceerde voeding is van groot belang voor uw hond. Hij blijft fit, energiek en gelukkig als hij wordt gevoed volgens een evenwichtige voeding met de juiste afwisseling. Heb je na het lezen van het artikel vragen, aarzel dan niet ons te contacteren voor meer voedingsadvies voor je huisdieren.
Waarom wel of niet kiezen voor brokvoer
Wist je dat brokvoer in het leven geroepen is om het de baasjes gemakkelijker te maken. Van oorsprong uit is de hond afkomstig uit de wolf en is daardoor een echte carnivoor (vleeseter). Door de jaren heen is hij wel beter plantaardige producten gaan verteren maar dit geldt niet voor elke hond!
In brokken zit wel op één of andere manier wel vlees verwerkt maar toch zal een hond meer de voorkeur geven aan echt vlees zoals onze KVV’s (diepvriesvoedingen) of de betere natvoervoedingen.
Kiest u voor brokken dan heeft u nog verder de mogelijkheid om te kiezen voor krokante of geperste brokken. Het verschil? We leggen het u graag uit.
Brokvoedingen kunnen gemaakt worden op 2 manieren nl. persen en extruderen. Het bereidingsproces is anders waardoor de brok een andere structuur heeft. De meeste krokante brokken zijn in de vorm van bolletjes en de geperste in de vorm van staafjes. Zo zijn deze het best herkenbaar.
Bereidingsproces krokante brokken
Krokant brokvoer wordt gemaakt door middel van extrusie. Bij een temperatuur tot boven de 130 graden Celsius, worden de granen grotendeels gaar gemaakt en daarmee ontsloten zodat deze kunnen verteerd worden. Vocht wordt vervolgens onder druk toegevoegd tijdens dit proces. Zodra het mengsel uit de extruder komt valt de druk weg, waardoor de brok min of meer wordt ‘opgeblazen’ en een krokante structuur krijgt. Een beetje zoals het “popcorn-effect”. Als laatste worden vetten en oliën toegevoegd, zodat ze niet onnodig worden verwarmd.
Bereidingsproces geperste brokken
Bij geperste voeding wordt een veel lagere temperatuur gebruikt. Het grondstofmengsel wordt bij een t° van rond de 75° C door een matrijs geperst. Door deze manier van verwerken worden de grondstoffen ook minder belast door de verhitting waardoor minder voedingsstoffen verloren gaan.
Men beweert dat de vertering van geperste brokken beter zijn doordat deze sneller uiteen vallen in de maag. Vaak zie je hiervan online filmpjes om dit te bewijzen door geperste brokken in een glas water te laten vallen om de maag na te bootsen. Belangrijk hierbij is om dit toch te relativeren want de maag is in beweging en bevat zuur ten opzicht van een glas water is dit toch anders!
Ook voor honden die gevoeliger zijn aan maagtorsies zoals bv. grotere rassen is het niet bewezen dat deze geen maagtorsies meer kunnen krijgen bij het geven van geperste brokken.
Bestaan er koudgeperste en warm geperste brokken?
Geperst is geperst. Vaak ontstaat er verwarring waardoor mensen zeggen “het moet zeker een koudgeperste brok zijn” maar zodra er geperste brokken vermeld staan wil dit dan ook zeggen dat ze “koudgeperst” zijn. Men zegt dit zo omdat de t° bij persen veel lager is dan bij extruderen.
Kies ik dan voor geperst of krokant?
Veel honden doen het goed op beide soorten. Het is puur een kwestie van uittesten. Doordat geperste brokken iets geconcentreerd zijn (zie foto) en je er dus minder van nodig hebt is deze vaak goedkoper dan een kwalitatief krokante brok. Ook voor honden die bv. zwanger zijn is geperst gemakkelijker om er zo voor te zorgen dat de mama-hond voldoende calorieën binnen krijgt. Net zoals het geval is bij heel actieve en werkhonden.

Waarom kiezen voor brokken?
- Handig om op te slaan thuis
- Klaar voor gebruik
- Geconcentreerder = kleinere hoeveelheden nodig dan van natvoer of KVV
Is afwisseling nodig bij brokken?
In principe kan een hond zijn ganse leven op hetzelfde voer blijven maar vaak zien we toch dat een hond toch afwisseling vraagt. Daarom is dagelijks wisselen bij brokken niet nodig maar wel als u merkt dat uw hond de smaak beu is en dan kan er perfect gekozen worden voor een ander voer. Al onze brokvoedingen zijn compleet en hoeven daarom geen afwisseling. Wil u toch afwisselen dan helpen we u graag verder.
Waarom wel of niet kiezen voor vers vlees?
Iedereen weet dat honden afstammen van de wolf. Wat de meeste mensen niet weten is dat de hond hierdoor, net als de wolf, een heel kort darmstelstel hebben. Ideaal voor het verteren van vlees. In vers vlees zitten veel natuurlijke bouwstenen, zoals: vetten, eiwitten, vitamines A, B1, B3, B6, B12 en Vitamine D. Vlees bevat mineralen zoals ijzer, zink, kalium, calcium, magnesium en mangaan.
Vers vlees is dus een belangrijke bron van voedingsstoffen voor honden. Het is ook lichter verteerbaar dan verwerkte vleesproducten. Lees ook over onze eigen hondenvoeding, waarbij heel bewust voor een hoog percentage vers vlees kiezen.
Er zijn veel verschillende soorten vers vlees voor honden verkrijgbaar, waaronder kip, kalkoen, rundvlees, lamsvlees, paard,…. Elke vleessoort heeft zijn eigen unieke voedingsprofiel, dus het is belangrijk om de juiste vleessoort voor uw hond te kiezen.

Wat zit er in KVV
Onze KVV’s zijn opgebouwd uit spier- en orgaanvlees aangevuld met groenten, fruit, (aardappel) en een vitaminen- en mineralenmix.
Er bestaan ook KVV’s die niet compleet zijn. Bij deze KVV’s is het wel noodzakelijk om te wisselen tussen verschillende dierlijke eiwitbronnen.
Waarom groenten?
Honden zijn dan wel carnivoren, maar in de natuur jagen carnivoren op verschillende prooien en eten ze ook de ingewanden. Die bevatten vaak nog heel wat plantaardig materiaal. Op die manier eten carnivoren in de natuur ook groenten. Groenten leveren veel nuttige voedingsstoffen die niet in vlees voorkomen, zoals vitamine C, K1, E en foliumzuur, ze zijn een noodzakelijke aanvulling op de dagelijkse voeding van uw hond.
Is vers vlees compleet?
Al onze KVV soorten die wij aanbieden in onze winkel zijn compleet. Dit wil zeggen dat afwisseling niet noodzakelijk is omdat de fabrikant een premix toegevoegd heeft om uw viervoeter te voorzien in zijn voedingsbehoefte.
Waarom snacks voeren?
Snack zijn ideaal voor wie op zoek is naar een manier om een hond gezond te houden en te vermaken? Snack eten is voor een hond een gezonde en stimulerende activiteit. Vroeger kregen honden heel veel snacks… honden kregen geen blik of droogvoer maar de restjes zoals botten, pezen, huid, oren en slachtafval.
Een hond wordt letterlijk blij van het kauwen. Dat komt doordat er endorfine vrijkomt in hun lichaam, het geeft hem met andere woorden een aangenaam en prettig gevoel.
Hiernaast heeft kauwen nog een andere belangrijke functie. Het reinigt en versterkt het gebit. Dit voorkomt ernstige problemen in de toekomst door de vorming van tandsteen. Dit ontstaat als tandplak te lang op de tanden blijft kleven. Tandsteen kan uiteindelijk leiden tot tandvleesontsteking en tandverlies. In sommige gevallen moeten de tanden van de hond worden gereinigd onder verdoving. Voorkomen is beter dan genezen.
Het advies is daarom om de hond 3 tot 5 keer per week een snack te geven waarop hij moet kauwen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op een moment waarbij de hond alleen moet thuisblijven. Zo heeft hij een gezonde bezigheid om handen.
Waarom zijn supplementen nodig?
Honden hebben net als mensen goede voeding nodig, en dat betekent dat ze de juiste mix van eiwitten, fruit en groenten in hun voeding moeten hebben. Hoewel commercieel hondenvoer alle voedingsstoffen bevat die honden nodig hebben, zijn soms extra supplementen nodig om ze de best mogelijke voeding te geven
Wij hebben een assortiment van supplementen die zich richten op verschillende gebieden zoals gewrichtsproblemen, lage weerstand, huidproblemen, en nog veel meer.
Als je op zoek bent naar een manier om uw harige vriend de best mogelijke voeding te geven, spreek dan zeker met onze voedingsconsulent, ze helpt jullie met plezier op weg!
Hoe maak ik de overstap van droogvoer naar vers vlees?
De pH-waarde van de maag van een hond is minder zuur als hij droogvoer eet in plaats van vers vlees. Als u uw hond van droogvoer op vers vlees wilt laten overschakelen, doe dit dan geleidelijk om maagklachten te voorkomen.
Bij honden die gewoon zijn aan vers vlees is het maagzuur net zo zuur als het zoutzuur, nodig om botten te verteren. Als je te abrupt overschakelt, zal je hond moeilijkheden hebben bij de vertering. Bij omschakeling gaan honden door een ontgiftingsproces. Alle kunstmatige stoffen, conserveringsmiddelen en E-nummers die in droogvoer zitten worden verwijderd. Dit kan diarree en huidproblemen veroorzaken
Dus als je overstapt, bereid je dan voor op een paar dagen van onaangename symptomen. Maar maak je geen zorgen, het zal niet lang duren!
Overstap op vers vlees voor een hond met een gevoelig darmgestel:
Bij het overstappen meng je best de brokken niet met het verse vlees. Zorg dat eerst de brokken helemaal op zijn voor je het rauwe vlees voert. Begiet het verse vlees de eerste dagen met beetje kokend water. Zo is het rauwe vlees deels gegaard en is het overstappen minder bruusk. Doe dit 5 tot 7 dagen lang. Verminder elke dag de hoeveelheid kokend water, waardoor het vlees elke dag iets rauwer wordt. Op deze manier kunnen de maag en darmflora perfect wennen aan het nieuwe dieet.
Concreet: Overstappen naar vers/rauw vlees
- Het is altijd best om geleidelijk over te schakelen
- Voer eerst de brokjes (om maag en darmflora de tijd te geven zich aan te passen)
- Voeg kokend water toe aan het rauwe vlees (laat afkoelen)
- Wees geduldig en ga niet te snel
Hoe kan ik vers vlees combineren met droogvoer?
Bij de voeding van uw hond is het belangrijk rekening te houden met zijn individuele behoeften en dieetbeperkingen. Afhankelijk van het ras, de leeftijd en het activiteitenniveau van uw hond, kan het nodig zijn het dieet aan te passen. Hier volgen enkele tips voor de voeding van uw trouwe viervoeter:
- Overleg altijd met een expert of uw dierenarts voordat u veranderingen aanbrengt in het dieet van uw hond.
- Lees altijd het etiket van het voer dat u uw hond geeft – niet alle voer is hetzelfde.
- Als u vers vlees aan het dieet van uw hond wilt toevoegen, probeer het dan te combineren met koudgeperste brokjes. Vers vlees en koudgeperste brokken hebben hetzelfde verteringsproces, wat beter is voor het hele maag-darmkanaal.
- Er bestaan ook geëxtrudeerd brokjes. Het verschil? Koud geperste brokjes en vers vlees vallen sneller uit elkaar in de maag. Geëxtrudeerde of geëxpandeerde brokken zwellen op in de maag. Dit heeft te maken met het productie proces.
Conclusie
Honden zijn carnivoren en hun magen zijn ontworpen om vlees te verteren. Als je jouw hond de beste en meest gezonde voeding wilt geven, moet je overschakelen van droogvoer op vers vlees. Dit kan een moeilijk proces zijn, maar als je deze tips volgt, kan je de overgang geleidelijk en zonder maagklachten maken.
Vergeet niet een deskundige te raadplegen voordat u iets aan het dieet van uw hond verandert! Wij geven je graag advies en tips. Is het gebruik van vers vlees niets voor u? Dan helpen we u graag verder bij het maken van een keuze voor de meest geschikte brok.